Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Η νέα φαρμακευτική πολιτική

Σχετικά πρόσφατα (23 Φεβρουαρίου) παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας πανελλαδικά , από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμα πιο πρόσφατα (19 Απριλίου) στη Ρόδο από τον Τομεάρχη Υγείας του κόμματος, Βουλευτή Επικρατείας Βασίλη Οικονόμου.

Είναι αυτονόητο, για όλους εμάς στον Τομέα Υγείας, ότι η υποχρέωση του Κράτους για εξασφάλιση δημόσιας φροντίδας υγείας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Η πολυαναμενόμενη και πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας άλλωστε, δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με την ανύψωση της πατρίδας μας σε όλους τους επιμέρους τομείς και πρωτίστως σε αυτόν που είναι και ο σημαντικότερος για τον άνθρωπο. Αυτόν που έχει σχέση με το ύψιστο αγαθό της ζωής: Την υγεία του!


Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα πλάνο το οποίο είναι απλό, κατανοητό, κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο. Πρέπει, εδώ, να ξεκαθαριστεί το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια χαρακτηρίστηκαν από ιδεοληπτικού τύπου αναχρονιστικές πρακτικές στην Υγεία, ενώ παράλληλα, δεν έλειψαν η αδιαφορία και η ανικανότητα. Αυτές οι καταστάσεις έφεραν εμπόδια που δεν είναι εύκολο να υπερπηδηθούν πάραυτα. Η προσήλωση όμως του Τομέα Υγείας στους στόχους, η άοκνη εργασία του και η άψογη κατάρτιση των μελών του, αποτελούν εχέγγυο για την επιτυχία και το ξεπέρασμα των δυσκολιών, άμα τη αναλήψει των κυβερνητικών καθηκόντων.

Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και στον νευραλγικό τομέα της πολιτικής φαρμάκου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι κακές πρακτικές να εγκαταλειφθούν αμέσως και από παντού, ώστε να δοθεί χώρος για να ανασάνουν οι φορείς που ασχολούνται με την παραγωγή και διάθεση του φαρμάκου. 

Βασικός στόχος είναι η ελάφρυνση της τσέπης του πολίτη, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, ο τερματισμός των αναμονών και καθυστερήσεων, ο σεβασμός στον ασθενή.

Συνεργασία με σκοπό την ενδυνάμωση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας και την δημιουργία καλύτερου επιχειρηματικού πλαισίου λειτουργίας των φαρμακευτικών εταιριών, είναι κάτι αυτονόητο για μας. Η αναβάθμιση και προώθηση των κλινικών μελετών, με τελικό στόχο οικονομικά και αποτελεσματικά φάρμακα στον πολίτη, είναι βασική μας επιδίωξη.

Κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις και εποικοδομητικές βελτιώσεις, κατόπιν ανταλλαγής απόψεων με τους ανθρώπους της φαρμακευτικής αγοράς, σε συνδυασμό με διαφάνεια, είναι ο σίγουρος δρόμος που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη τον κλάδο των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το φάρμακο.

Είναι στην καρδιά του προγράμματός μας η αρμονική συνύπαρξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε βάση επωφελή και για τις δύο πλευρές, με αποκλειστικό σκοπό το συμφέρον των πολιτών και πρωτίστως των ανήμπορων και οικονομικά ευάλωτων. 

Η πρόσβαση των ασθενών σε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, περνά μέσα και από το Φαρμακείο. Είναι επιλογή μας τούτο να καταστεί κόμβος υγείας και ενημέρωσης των πολιτών, μέσω συμπράξεων για παροχή φαρμακευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως επίσης και μέσω συμμετοχής τους σε προγράμματα για την φαρμακευτική συμμόρφωση των ασθενών.

Κινούμαστε προς την κατεύθυνση να περάσουμε την διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία, μεταξύ άλλων μέτρων που προτιθέμεθα να λάβουμε, προκειμένου να περιοριστεί η ταλαιπωρία των αρρώστων με σοβαρές παθήσεις, αλλά και να εξαφανίσουμε τις ουρές αναμονής στα δημόσια φαρμακεία.

Πρέπει, τέλος, να επισημανθεί ότι είμαστε ανοικτοί σε όλες τις προτάσεις που οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις, για όλα τα θέματα και από όλους τους εμπλεκόμενους. Ούτως ή άλλως η Πολιτική Υγείας δεν γίνεται να παραμένει στατική. Υποδείξεις είναι ευπρόσδεκτες προκειμένου να υπάρξουν οι δέουσες διορθώσεις.

Αυτό αποτελεί δέσμευση για μας!


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΛΕΝΤΗΣ

Μέλος Τομέα Υγείας Ν.Δ.

Ταμίας ΝΟ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου